Ahad, 12 Jun 2011

Panduan Pemakanan Pesakit Gout

Jenis makanan yang mesti dikurangkan/dielakkan
1- Susu (hanya untuk mewarnakan minuman)
2- Keju (satu keping kecil seminggu)
3- Roti (Putih)
4- Daging (kepada setengah daripada yang biasa dimakan)
5- Coklat dan kacang
6- Ikan bilis, udang kering, ikan kering dan sardin
7- Perut, hati dan limpa
8- Teh
9- Sayuran (bayam, timun)
10- Petai




Sebenarnya, paras asid uric yang tinggi akan menyebabkan gout. Bila anda memakan makanan yang mempunyai banyak purin, ia akan menukarkannya kepada asid uric di dalam badan. Jadi, bagi pesakit gout kena menjalani Diet Rendah Purin. Elakkan makanan yang mempunyai banyak purin.

1- Kumpulan daging
* Organ dalaman (hati, otak, buah pinggang dan jantung)
* Ikan bilis
* Ikan sardin
* Pati daging (meat extract)

2- Kum;pulan sayur
* Bayam
* Bunga kubis
* Cendawan
* Asparagus
* Kekacang -peas dll
* Baked bean (kacang panggang)

3- Kumpulan bijian
* Bijian lengkap
* Roti wholemeal
* All bran
* Wheat crumb
* Tepung atta (capati)
* Oatmeal

4- Kumpulan minuman
* Teh
* Kopi
* Coklat
* Koko
* Minuman keras

Peringatan
* Kawal berat badan anda
* Elakkan makanan yang tersenarai di atas
* Makanan laut, daging dan ayam boleh dimakan secara sederhana
* Minum air 2 - 2 1/2 liter sehari (6-8 gelas)
* Kurangkan makanan berlemak
* Lakukan aktiviti fizikal dan bersenam.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...